REVIEWS

Wandeling 27-03-2023

Mythische wandelingen aan de voet van La Femme Allongée

De eerste wandeling begint bij de ‘Eiffel’ brug in Tarassac en leidt naar het Voedselbos in wording, bedacht door Joep en Peter vanuit de gedachte van geven in wederkerigheid.
De Orb wordt gevoed door de tranen van Cébenna en Héric, de laatste giganten volgens één van de vele mythen.
Joep vertelt over de herrijzing van Rhéa, aan de oever van de Orb - hoofd en armen zijn klaar –, zijn theater en het filmproject.
De tweede wandeling voert over de middeleeuwse keienpaadjes van Saint Martin de l’Arcon en langs mysterieuze rompen van enorme, uitgeholde kastanjebomen. Ooit werden de kastanjes gerookt op zolder met het vuur van de woonruimte beneden.
De terugweg ging over la voie verte, de vroegere spoorlijn die zelfs tot aan Parijs reikte.

Daarna een lekkere lunch in een top restaurantje in Olargues.
Met dank aan Peter en Joep.

Fleur

peter_en_joep.JPG


Ochtendje Escale à Sète!

Het was winderig en grijs, je hebt van die dagen. Het heeft ons er niet van weerhouden om een uurtje te rijden naar de havenstad Sète. Na op de kade uitgewaaid te zijn, volgde een bezoekje aan les Halles. Van al die verse producten, veel vis die daar te koop zijn krijg je trek. Omdat alle zitplaatsen er bezet waren weken we uit naar het straatje ertegenover. Heerlijk gegeten bij Vietnamees resto Le Jasmin.

Wil je ook een keer, op een 1e zondag van de maand naar Sète, wanneer de toegang tot het museum https://museepaulvalery-sete.fr/ gratis is met daarna een lunch bij Le Jasmin? Dan stel ik voor om dat samen te organiseren. Laat me het maar weten.

j.vanderbij@orange.f

Oosterschelde_Annette.JPG


Jan-Steen-II.jpg
Jan Steen's eigen familie, hij zelf als doedelzakspeler 1663-1665

Montpellier 03-03-2024

Het Musée Fabre zit momenteel een beetje verstopt achter grote schermen en afzettingen i.v.m grote werken die in de stad plaatsvinden. Na het wachten in de regen en een te strenge ingangscontrole voelt de gemoedelijke museumsfeer weldadig. Volgende vraag rijst; Hoe herken je compatriotten, waarvan jij er niet een kent en zij jou niet kennen? Gelukkig doken er bij club Montpellier enkele NVLR leden op. 

Er zijn acht zaaltjes met werken van 17de eeuwse meesters van de Haarlemse school. Vergis je niet, dat deed ik al; Peinture nordique is geen Noorse, maar noordelijke schilderkunst. Het was baron-kunstschilder-museumoprichter François-Xavier Fabre (1766-1837) zelf die de collectie aanlegde samen met Antoine Valeau. De heren hebben voorkeur voor tableautjes op linnen of hout, verder verzamelen zij natuurschilderingen van Gerard Dou, luchten van van Ruysdael, humoristische kroegtafreeltjes van Jan Steen en Brueghel en koetjes van Potter. Het was een gezellige, ontspannen zondagmiddagactiviteit.

NMA


Woensdag 28 februari Wandeling Gruissan; Notre-Dame du Bon Secours

De dag begon grijs, na een nacht met veel regen. Wim nam de juiste beslissing; We gaan wandelen, de zon gaat schijnen! 

Bij La Clape kwamen stukjes blauwe lucht. Tien deelnemers, vol verwachting van een mooie tocht naar boven, naar een kapel gebouwd hoog op de kalkstenen rots met uitzicht op zee. Boven een grot met drie soorten vleermuizen.

Het pad voert langs gedenkstenen van omgekomen zeelieden; cenotafen (graven zonder lichamen). We komen bij de (medicinale) tuin van de laatste kluizenaar, Michel Cyprien, hij stierf in 1888.


Fleur vindt een schat onder het dakbeschot. We bekijken de inhoud en besluiten de mysterieuze vondst in haar mysterie terug te plaatsen. We bezoeken de prachtige kerk van Notre Dame de L'Assomption in Gruissan, met een schip in het schip, zuilen van roze marmer uit de groeves van Caunes Minervois, indrukwekkend glas in lood, polychroom beelden en een mix van Romaanse en gotische bouwstijlen.

Tot slot een gezellige samenzijn met heerlijk déjeuner in restaurant Le Breizh d'Oc

Peter Jansen


Gruissan_lunch.jpg


Nienke_lezing.jpg

Nissan-lez-Ensérune 25 februari 2024
Zondagmiddag druppelde er een recordaantal goed gehumeurde luisteraars binnen in huize Hoor. Na het projectie-echec van de vorige presentatie bood, met de onontbeerlijke hulp van onze webmaster Wim, een nieuwe beamer met nieuwe kabels en hulpstukjes een oplossing. Ook dank voor alle presentjes en attenties, wat een verwennerij!

De boodschap van de 4de voedingslezing (reumatische aandoeningen en osteoporose) was eenvoudig en toch ingewikkeld. Er is namelijk niet een simpele oplossing. Het gaat om ontstekingsremmende voeding. Stiekem zijn ook wij steeds luxer gaan eten, terwijl een sobere voeding beter zou zijn. Het zijn de verkeerde vetzuren, suikers, zout en hoog-geraffineerde producten die ons parten spelen. De met slecht cholesterol verstopte bloedvaten genereren laaggradige ontstekingen, die in hiervoor gevoelige delen verder woekeren. Boodschap is: Versterk het immuunsysteem met eiwit, goede vetten en vezels. Met plezier stuur ik de presentaties aan belangstellenden op. Het was weer een hartverwarmende middag.


Bericht van Frits Baylé

Lezing over Charles Rennie Mackintosh 1 febr. 2024

Op 1 februari was de Cultuurclub weer in groten getale in Bram bijeen om meer over de beroemde Schotse architect Charles Rennie Mackintosh (1868-1928) te leren. Leonard van Veldhoven nam ons mee naar de eerste jaren van deze pionier van de moderne bouwkunst. Een stijl die bij ons in Nederland werd geïntroduceerd door Berlage met o.a. zijn Beurs in Amsterdam.

Maar Mackintosh was ook een begaafd binnenhuisarchitect en meubelontwerper. Toen zijn gezondheid hem in de steek liet, zei hij de architectuur vaarwel en ging met zijn eveneens zeer begaafde vrouw Margaret naar de Roussillon. Daar gaf hij zich over aan de schilderkunst zoals Adrien Vos ons aan de hand van vele voorbeelden van zijn aquarellen en schilderijen vertelde.

Op 8 maart organiseert de Cultuurclub een excursie naar Bélesta en Port Vendres voor een wandeling langs de plaatsen die Mackintosh uitzocht om het landschap te vereeuwigen. Dat mag u niet missen!


Bericht van Fleur,

3e Voedinglezing in Nissan 28 jan. 2024

Op zondag 28 januari was er door de reislust van vele trouwe toehoorders een select gezelschap van slechts 9 leden aanwezig bij de derde voedinglezing in huize ten Hoor.

In deze lezing gaat het om de relatie tussen hersenen en darmen.

De ruim 1 kg hersenen bevatten meer verbindingen dan een Boeing 747. Dat is een kinderspeeltje vergeleken bij onze hersenen die met 86 miljard links ons lichaam en onze persoonlijkheid aansturen. Al die hersencellen moeten gevoed worden ivm onderhoud en vervanging. Hiervoor hebben zij in ieder geval 40gr glucose per dag nodig evenals omega 3 vetzuren (vette vis), allerlei mineralen (groente) en anti-oxydanten (blauwe brainíbessen). Tekorten kunnen leiden naar ziekten en psychische klachten. Diverse hersenziekten en darmaandoeningen zijn de revue gepasseerd, zo lijkt obstipatie is een ‘verstopt’ probleem.

De darmen zijn het tweede brein en communiceren via de nervus vagus met het hoofd. Wederom een boeiende lezing met een gezellig napraatuurtje.

Nienke Magdalena Aukema   Dinsdag 30 januari 2024

Bijpraatlunch AIGNE 30 jan. 2024

Wat kookt die grote rondborstige chef-kok Cristophe van restaurant Lo Cagarol tot verdraaid lekker! Hij ontvangt samen met zijn vrouw zijn gasten (meestal) zelf, herkent je en verwelkomt iedereen met een gulle lach.

Op deze miezerige, druilerige winterdag was zijn gloeiend hete soep hartverwarmend en ook het andere voortje van met tonijn gevulde paddenstoel was niks mis!
De stemming aan de vaste BPL-tafel was uiterst plezierig en amicaal, gasten waren duidelijk blij elkaar te zien en te spreken.

Over beide hoofdgerechten, seiche en kalfcarbonade, schoten woorden en kreten zoals MMmmm, heerlijk, precies goed over de tafel. Kortom rien a dire! Als altijd ging de wijnfles goed rond en werd de met ijs gevulde Bosche Bol enthousiast ontvangen.

Het is onbeschrijflijk knap hoe de uitbater dagelijks zijn restaurant helemaal weet te vullen met vrolijke gasten die van heinde en ver naar dit piep kleine kunstenaarsdorpje bij Minerve komen. Chapeau!

Verheug me stiekem al op de volgende keer, hartelijks NM

Robert van der Weerd

Golftoernooi voor nvlr

Zoetjesaan kan van een vertrouwd beeld gesproken worden als op de prachtige golfbaan van Lamalou les Bains de golfenthousiastelingen van de nvlr bijeenkomen om een sportieve en gezellige wedstrijd te spelen. Dat was ook het geval op dinsdag 26 september. Er waren ook enkele spelers bij uit de Nederlandse kring van Montpellier. Er werd een spel systeem gespeeld dat een beroep doet op groepsdynamica, spelstrategisch inzicht, hulpvaardigheid naar de beginners en sociale inslag bij iedereen om het ook gezellig te maken. Voor de kenners: wij speelden het Texas Scramble spelletje. De 4-mans flights waren goed aan elkaar gewaagd, hetgeen in een eindstand resulteerde die het voor de Commissie moeilijk maakte om de dagwinnaars aan te wijzen. Een administratieve nalatigheid was er de oorzaak van dat de flight met de laagste handicap moest worden gediskwalificeerd, onder grote hilariteit werden de memorial lights uitgereikt aan spelers die én goed met hun club én goed met hun score card overweg konden.
De sfeer op en rond de baan was wederom geweldig, de keuken had zijn best gedaan voor het déjeuner, maar vooral kwam de slotconclusie luidkeels en unaniem dat wij volgend jaar het eerste lustrum toernooi te vieren hebben, dat dan stellig goed bezocht zal worden, want de groep van deelnemers zwelt gestaag aan naar rond de vijfentwintig.

Robert van der Weerd 

Kerstattentie 2023

Kort voor Kerst ontving ik een aardige attentie, in Franse stijl een doos chocolaatjes, van de voorzitter van het nvlr-bestuur.De voorzitter wilde, namens het bestuur, zijn waardering uitdrukken voor alle mensen die in het afgelopen jaar zich voor de vereniging hebben ingezet.
Dat zijn er velen, gelukkig, want zonder de inzet van "vrijwilligers" kan een vereniging als de onze niet draaien. Ik heb de geste zeer gewaardeerd en heb mijn dank aan de voorzitter overgebracht.

Zo'n 10 % van de leden is actief als vrijwilliger en dat is veel. Maar kan nog beter. Ik kan niet inschatten hoeveel % van de leden participeert aan georganiseerde aktiviteiten . Ik schat het erg hoog in. Immers er wordt een keur aan happenings en evenementen georganiseerd en de deelname is doorgaans hoog. Er zijn ook leden die zich zelden laten zien, ook niet in het Qui est Qui boekje, maar die wel genieten van de schriftelijke producties als Nieuwsbrief en Nieuws Ned.

Wij kunnen dus bogen op een grote aktieve en tevreden ledenkring. Je voor het wel en wee van de leden van de nvlr inzetten is een plezierige bezigheid die uit zichzelf al veel voldoening geeft. De Kerstattentie is als een chocolaatje op de taart.

Onze sponsoren